18.11.2019
Liquid labour (case no. 1) Uferstudioilla

"Life is a game, yes."

Liquid labour — varaa paikkasi nyt!

Esitykset Berliinissä 22., 23. ja 24.11., kaikki klo 19.00, Uferstudios, Studio 1.
Lue lisää Uferstudioiden sivulla.
Varaukset myös osoitteesta tickets@massescape.net

24.9.2019
Liquid labour (case no. 1) ensi-ilta marraskuussa Berliinissä

Liquid labour on esitys niin sanotusta keikkataloudesta sekä pyörälähetin työstä. Se on kolmen entisen Deliveroo -lähetin esittämä tutkielma työstä talousjärjestelmässä, jossa kaiken täytyy olla joustavaa ja kustannustehokasta. Esitys havainnoi miten kaupungin kaduilla suoritettavaa fyysinen työ liittyy tietojärjestelmien hallinnasta syntyvään abstraktiin vallankäyttöön.

Liquid labour -esitys perustuu Akselin kokemuksiin työskentelystä take-away-palvelu Deliveroon pyörälähettinä Berliinissä. Deliveroo on kansainvälisesti toimiva yritys, joka on kerännyt yli miljardi euroa niin sanottua startup-rahoitusta. Elokuussa 2019 yhtiö vetäytyi yllättäen Saksan markkinoilta, ja yli tuhat lähettiä jäi työttömiksi neljän päivän varoitusajalla.

Esitykset Berliinissä 22.11., 23.11. ja 24.11., Uferstudios, studio 1.

15.4.2019
Nicht Hamburg sai kiitosta kriitikoilta

"Tuleeko äkkiseltään mieleen yhtä yhteiskunnallista ja hetkessä kiinni olevaa tanssiteosta?"
"Tässä teoksessa kirkastuu ajatus halusta osallistua, tehdä edes jotakin, eikä olla vain sivusta seuraava nukkuvien puolue."
Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat 13.4.2019

Lue koko arvio.

"Matka massojen liikkeessä päin mellakkapoliisin peräänantamatonta muuria."
"Valtaapitävät, poliisi ja vastarintaan nouseva ihminen ovat yhtä ja samaa biosfääriä." Jarkko Kumpulainen 13.4.2019

Lue koko arvio.

11.4.2019
Nicht Hamburg ensi-illassa

Nicht Hamburg esitykset alkavat perjantaina 12.4.!

Höyhentämö, Korkeavuorenkatu 17, 00130 Helsinki
pe 12.4., la 13.4., ti 16.4., ke 17.4. klo 19 (suomeksi)
la 20.4. klo 19 & su 21.4. klo 17 (esitykset englanniksi)
Lippuvaraukset Höyhentämön sivuilta.

Nicht Hamburg on esitys poliittisesta protestista. Se on henkilökohtainen purkaus poliittisen osallistumisen mahdollisuudesta ja mahdottomuudesta; siinä on kysymys protestoinnin, vastarinnan sekä toiminnan mielekkyydestä että toimimatta jättämisen mielettömyydestä.

Ohjaus, teksti, koreografia, esiintyminen: Akseli Aittomäki
Äänisuunnittelu ja sävellys: Carlo Philipp Thomsen
Valosuunnittelu: Ainu Palmu

19.2.2019
Nicht Hamburg — huhtikuussa Höyhentämössä

Akselin uusi sooloesitys Nicht Hamburg tulee ensi-iltaan Höyhentämössä 12.4.

Esityksen lähtökohtana on henkilökohtainen kokemus poliittiseen protestiin ja suoraan toimintaan osallistumisesta. Projekti sai alkunsa Hampurin G20-kokouksen vastaisten protestien jälkeen kirjoitetusta tekstistä, ja Ende Gelände -verkoston hiilikaivosprotesteissa tehdyistä ääninauhoituksista. Esityksen taustalla on monta kokemusta erilaisiin protesteihin osallistumisesta, sekä poliittisen osallistumisen mahdollisuuksien ja mahdottomuuden pohdintaa. Näistä materiaaleista sekä kokemuksen ruumiillisesta tutkistelusta syntyy Nicht Hamburg esitys.

Esitysajat Höyhentämön sivuilla.

3.5.2018
Akseli Zodiakin Z-freessä 15.5. ja 16.5.

Toukokuussa Akselin tutkiva työskentely talouden ja poliittisten teemojen parissa jatkuu työskentelyjaksolla Zodiakin Z-freessä, työotsikolla 'Ops & dominio — Leviatan Liquida'. Tavoitteena on laajentaa aiemman talouden käsitteitä tutkineen työn poliittista perspektiiviä. Työjaksolla Zodiakissa Akseli pyrkii löytämään erityisesti uusia fyysisen esiintymisen käyttötapoja käsitellä näyttämötaiteessa yhtäältä kapitalistista yhteiskuntaa ja toisaalta sen vastustamista.

Work-in-progress -esitys Zodiakissa ti 15.5. ja ke 16.5. klo 17.00.
Zodiakin harjoitussali B2, Kaapelitehdas, B-rappu, toinen kerros.
Vapaa pääsy

2.1.2018
114 markets and no event — ensi-ilta Höyhentämössä 26.1.

“Big banks, small banks, I like to make money.”

Cécile Ballyn ja Akselin yhteistyö on esitys talouden ilmiöistä: rahoitustalouden vallasta, kirjanpidosta ja tuottavuudesta. Tekijät tutkivat arvonmuodostuksen logiikkaa uusliberaalissa maailmassa – väliin analyyttisesti, väliin intuitiivisesti, politiikan tai poetiikan näkökulmista, dokumentoivasti ja fiktiivisesti. Lisää Höyhentämön sivulla.

Konsepti, koreografia ja esiintyminen: Cécile Bally ja Akseli Aittomäki.
Esitystä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja taiteen edistämiskeskus.

Esitykset pe 26.1. klo 19, la 27.1. klo 19 ja su 28.1. klo 17.
Höyhentämö, Korkeavuorenkatu 17
Liput 22 euroa, alennusryhmät 12 euroa. Varaukset, hoyhentamo.fi/fi/liput/
Esityskieli englanti.

1.12.2017
'114 markets and no event' — work-in-progress -esitys Uferstudioilla Berliinissä

Akseli ja Cécile Bally tekevät uutta yhteistyötä: uusi esitys, '114 markets and no event', tutkii talouden ilmiöitä, erityisesti 'finansialisaatiota' ja kirjanpitokäytänteiden normatiivista valtaa.

Akseli ja Cécile ovat työskennelleet studiossa nyt yhteensä viisi viikkoa, ja ensi viikon päätteeksi esittelävät projektin tämän hetkisiä tuotoksia work-in-progress -esityksessä, joka kuuluu SoDA -maisteriohjelman kymmenvuotista historiaa juhlistavan Soda works -festivaalin ohjelmaan. Esitys valmistuu tammikuussa Helsingissä, ja ensi-ilta on 26.1.2018 Höyhentämössä.

Esitys 8.12. klo 19, Uferstudios, Studio 4. Badstrasse 41a, Berlin.
Liput 4 euroa. (Ei varauksia.)

18.4.2017
Soda master works 2016 -julkaisu luettavissa

Solo/ dance/ authorship -maisteriohjelman opinnäytetöitä esittelevä vihko on ilmestynyt ja saatavilla pdf-muodossa. Se on kompakti katsaus Akselin ja viiden muun maaliskuussa ohjelmasta valmistuneen taiteilijan töihin.

Lue: Soda master works 2016

2.1.2017
Adsorbsio — Tuhat intensiteettiä -esityssarjan viimeinen osa Kaapelilla

Adsorbsio — mihin nämä ruumiit kykenevät on vuonna 2015 alkaneen Tuhat intensiteettiä -sarjan päätösosa. Olemme tutkineet merkityksien syntymisen fyysisyyttä, harjoitusta ja merkitysten institutionalisoitumista, ruumiin kykyjen käyttöä tuotantoon, ja lopulta myös ruumiillisuuden ja kokemuksellisuuden yhteyttä talouteen ja kapitalistiseen arvontuotantoon.

Ohjaus Akseli Aittomäki; esiintyminen, tekstit, koreografia Tanja Eloranta, Jaakko Nieminen Kati Korosuo, Marja Skaffari, Jukka Tarvainen ja Akseli Aittomäki; valosuunnittelu Ainu Palmu; ääsuunnittelu Joonas Pernilä; videot Akseli Aittomäki.

Esitykset to 12.1., pe 13.1. ja la 14.1., klo 19, Kaapelitehtaan Turbiinisalissa. Esityskieli suomi. Liput Höyhentämöstä tai tiketti.fi.

14.11.2016
Actors of production — lopputyö opintoihin HZT:ssä

Actors of production on Akselin lopputyö kaksivuotisissa maisteriopinnoissa HZT – Inter-University Centre for Dance Berlinissä. Se on syntynyt kahden vuoden taiteellisten kokeilujen ja tutkimusten myötä. Työ pohdiskelee ruumiin kykyä tuottaa kokemuksia, merkityksiä ja arvoa, ja sen suhdetta talouteen ja kapitalistiseen rahaan. Akselin kanssa tätä esitystä ovat tehneet Cécile Bally, Maryanna Lachman ja Stefan Röben.

Esityksen ke 7.12 ja to 8.12., klo 19, HZT, Uferstudios, Badstr. 41a, studio 14. (Samassa illassa esitetään myös Lulu Obermayerin Manon lescaut Manon lets go) Vapaa pääsy, esityskieli englanti.

30.6.2016
SoDA research presentations – esitys Uferstudioilla

Kolmen päivän aikana nähdään kuudelta SoDAn opiskelijalta viimeaikaiseen tutkivaan työskentelyyn perustuvat esitykset. Akselin esitys Production desired value added tutkii yhtäältä merkityksen aistillisuutta ja toisaalta talouden termejä ja arvon käsitettä.

Esitys tiistaina 5.7. klo 19, HZT, studio 9.

Esityksiin liittyy myös SoDA -maisteriohjelmassa opiskelevien taiteellisia prosesseja esittelevä postikortti- ja pdf-julkaisu: 301 online

24.3.2016
Potentia – Tuhat intensiteettiä -sarjan kolmas osa huhtikuun alussa

Tuhat intensiteettiä -esityssarja jatkuu kolmannella osalla Potentia – ilmenemisen taloudesta. Potentia on mahdollisuus jonkin ilmenemiseen, mahdollisuuttaa tuottaa. Se on työtä tekevän ruumiin, sen tekniikan, teknologian, informaation, kuvien ja kokemusten kiertoa. Meillä on kyky tuottaa asioita, mutta mikä on tuotoksiemme arvo?

Höyhentämössä pe 8.4. ja la 9.4. klo 19.
Työryhmä Akseli Aittomäki, Tanja Eloranta, Jaakko Nieminen, Marja Skaffari, Ainu Palmu ja Matti Strahlendorff.

25.2.2016
Virta – Praxes itinérantes, IV osa maaliskuun alussa

Taiteelliseen kohtaamiseen ja kokeelliseen yhteistyöhön perustuvan Praxes intinérantes -sarjan neljännessä osassa Akseli työskentelee näyttelijä, laulaja ja joogaopettaja Marja Skaffarin kanssa. Työskentely lähtee liikkeelle hengityksestä, sen fyysisyydestä, rytmistä, meditatiivisuudesta ja ekspressiivisistä mahdollisuuksista.

Höyhentämössä la 5.3. ja su 6.3. klo 19.

Lisää uutisia