19.2.2019
Nicht Hamburg — huhtikuussa Höyhentämössä

Akselin uusi sooloesitys Nicht Hamburg tulee ensi-iltaan Höyhentämössä 12.4.

Esityksen lähtökohtana on henkilökohtainen kokemus poliittiseen protestiin ja suoraan toimintaan osallistumisesta. Projekti sai alkunsa Hampurin G20-kokouksen vastaisten protestien jälkeen kirjoitetusta tekstistä, ja Ende Gelände -verkoston hiilikaivosprotesteissa tehdyistä ääninauhoituksista. Esityksen taustalla on monta kokemusta erilaisiin protesteihin osallistumisesta, sekä poliittisen osallistumisen mahdollisuuksien ja mahdottomuuden pohdintaa. Näistä materiaaleista sekä kokemuksen ruumiillisesta tutkistelusta syntyy Nicht Hamburg esitys.

Esitysajat Höyhentämön sivuilla.

3.5.2018
Akseli Zodiakin Z-freessä 15.5. ja 16.5.

Toukokuussa Akselin tutkiva työskentely talouden ja poliittisten teemojen parissa jatkuu työskentelyjaksolla Zodiakin Z-freessä, työotsikolla 'Ops & dominio — Leviatan Liquida'. Tavoitteena on laajentaa aiemman talouden käsitteitä tutkineen työn poliittista perspektiiviä. Työjaksolla Zodiakissa Akseli pyrkii löytämään erityisesti uusia fyysisen esiintymisen käyttötapoja käsitellä näyttämötaiteessa yhtäältä kapitalistista yhteiskuntaa ja toisaalta sen vastustamista.

Work-in-progress -esitys Zodiakissa ti 15.5. ja ke 16.5. klo 17.00.
Zodiakin harjoitussali B2, Kaapelitehdas, B-rappu, toinen kerros.
Vapaa pääsy

2.1.2018
114 markets and no event — ensi-ilta Höyhentämössä 26.1.

“Big banks, small banks, I like to make money.”

Cécile Ballyn ja Akselin yhteistyö on esitys talouden ilmiöistä: rahoitustalouden vallasta, kirjanpidosta ja tuottavuudesta. Tekijät tutkivat arvonmuodostuksen logiikkaa uusliberaalissa maailmassa – väliin analyyttisesti, väliin intuitiivisesti, politiikan tai poetiikan näkökulmista, dokumentoivasti ja fiktiivisesti. Lisää Höyhentämön sivulla.

Konsepti, koreografia ja esiintyminen: Cécile Bally ja Akseli Aittomäki.
Esitystä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja taiteen edistämiskeskus.

Esitykset pe 26.1. klo 19, la 27.1. klo 19 ja su 28.1. klo 17.
Höyhentämö, Korkeavuorenkatu 17
Liput 22 euroa, alennusryhmät 12 euroa. Varaukset, hoyhentamo.fi/fi/liput/
Esityskieli englanti.

1.12.2017
'114 markets and no event' — work-in-progress -esitys Uferstudioilla Berliinissä

Akseli ja Cécile Bally tekevät uutta yhteistyötä: uusi esitys, '114 markets and no event', tutkii talouden ilmiöitä, erityisesti 'finansialisaatiota' ja kirjanpitokäytänteiden normatiivista valtaa.

Akseli ja Cécile ovat työskennelleet studiossa nyt yhteensä viisi viikkoa, ja ensi viikon päätteeksi esittelävät projektin tämän hetkisiä tuotoksia work-in-progress -esityksessä, joka kuuluu SoDA -maisteriohjelman kymmenvuotista historiaa juhlistavan Soda works -festivaalin ohjelmaan. Esitys valmistuu tammikuussa Helsingissä, ja ensi-ilta on 26.1.2018 Höyhentämössä.

Esitys 8.12. klo 19, Uferstudios, Studio 4. Badstrasse 41a, Berlin.
Liput 4 euroa. (Ei varauksia.)

18.4.2017
Soda master works 2016 -julkaisu luettavissa

Solo/ dance/ authorship -maisteriohjelman opinnäytetöitä esittelevä vihko on ilmestynyt ja saatavilla pdf-muodossa. Se on kompakti katsaus Akselin ja viiden muun maaliskuussa ohjelmasta valmistuneen taiteilijan töihin.

Lue: Soda master works 2016

2.1.2017
Adsorbsio — Tuhat intensiteettiä -esityssarjan viimeinen osa Kaapelilla

Adsorbsio — mihin nämä ruumiit kykenevät on vuonna 2015 alkaneen Tuhat intensiteettiä -sarjan päätösosa. Olemme tutkineet merkityksien syntymisen fyysisyyttä, harjoitusta ja merkitysten institutionalisoitumista, ruumiin kykyjen käyttöä tuotantoon, ja lopulta myös ruumiillisuuden ja kokemuksellisuuden yhteyttä talouteen ja kapitalistiseen arvontuotantoon.

Ohjaus Akseli Aittomäki; esiintyminen, tekstit, koreografia Tanja Eloranta, Jaakko Nieminen Kati Korosuo, Marja Skaffari, Jukka Tarvainen ja Akseli Aittomäki; valosuunnittelu Ainu Palmu; ääsuunnittelu Joonas Pernilä; videot Akseli Aittomäki.

Esitykset to 12.1., pe 13.1. ja la 14.1., klo 19, Kaapelitehtaan Turbiinisalissa. Esityskieli suomi. Liput Höyhentämöstä tai tiketti.fi.

14.11.2016
Actors of production — lopputyö opintoihin HZT:ssä

Actors of production on Akselin lopputyö kaksivuotisissa maisteriopinnoissa HZT – Inter-University Centre for Dance Berlinissä. Se on syntynyt kahden vuoden taiteellisten kokeilujen ja tutkimusten myötä. Työ pohdiskelee ruumiin kykyä tuottaa kokemuksia, merkityksiä ja arvoa, ja sen suhdetta talouteen ja kapitalistiseen rahaan. Akselin kanssa tätä esitystä ovat tehneet Cécile Bally, Maryanna Lachman ja Stefan Röben.

Esityksen ke 7.12 ja to 8.12., klo 19, HZT, Uferstudios, Badstr. 41a, studio 14. (Samassa illassa esitetään myös Lulu Obermayerin Manon lescaut Manon lets go) Vapaa pääsy, esityskieli englanti.

30.6.2016
SoDA research presentations – esitys Uferstudioilla

Kolmen päivän aikana nähdään kuudelta SoDAn opiskelijalta viimeaikaiseen tutkivaan työskentelyyn perustuvat esitykset. Akselin esitys Production desired value added tutkii yhtäältä merkityksen aistillisuutta ja toisaalta talouden termejä ja arvon käsitettä.

Esitys tiistaina 5.7. klo 19, HZT, studio 9.

Esityksiin liittyy myös SoDA -maisteriohjelmassa opiskelevien taiteellisia prosesseja esittelevä postikortti- ja pdf-julkaisu: 301 online

24.3.2016
Potentia – Tuhat intensiteettiä -sarjan kolmas osa huhtikuun alussa

Tuhat intensiteettiä -esityssarja jatkuu kolmannella osalla Potentia – ilmenemisen taloudesta. Potentia on mahdollisuus jonkin ilmenemiseen, mahdollisuuttaa tuottaa. Se on työtä tekevän ruumiin, sen tekniikan, teknologian, informaation, kuvien ja kokemusten kiertoa. Meillä on kyky tuottaa asioita, mutta mikä on tuotoksiemme arvo?

Höyhentämössä pe 8.4. ja la 9.4. klo 19.
Työryhmä Akseli Aittomäki, Tanja Eloranta, Jaakko Nieminen, Marja Skaffari, Ainu Palmu ja Matti Strahlendorff.

25.2.2016
Virta – Praxes itinérantes, IV osa maaliskuun alussa

Taiteelliseen kohtaamiseen ja kokeelliseen yhteistyöhön perustuvan Praxes intinérantes -sarjan neljännessä osassa Akseli työskentelee näyttelijä, laulaja ja joogaopettaja Marja Skaffarin kanssa. Työskentely lähtee liikkeelle hengityksestä, sen fyysisyydestä, rytmistä, meditatiivisuudesta ja ekspressiivisistä mahdollisuuksista.

Höyhentämössä la 5.3. ja su 6.3. klo 19.

26.8.2015
Tuhat intensiteettiä – osat 1 ja 2 syyskuussa

Tuhat intensiteettiä -esityssarja alkaa! Esitykset tutkivat aistillisuutta ja harjoittelua, ja niiden sosiaalisia, poliittisia ja esteettisiä merkityksiä. Kaksi ensimmäistä osaa esitetään syyskuussa Höyhentämössä. Sarja jatkuu kolmannella ja neljännellä osalla vuonna 2016.

Osa 1: Aistiofysiikka, esitys halusta maailman fyysiseen kohtaamiseen ja sen harjoitteluun. Työryhmä Akseli Aittomäki, Kati Korosuo, Jukka Tarvainen, Paavo Malmberg, Ainu Palmu.
Höyhentämössä ti 1.9. klo 19 ja ke 2.9. klo 19

Osa 2: Territoriot. Käytäntöjen ja kokemusten järjestäminen alueiksi tekee niistä hallittavia ja niiden kokijoista hallittuja. Työryhmä Akseli Aittomäki, Kati Korosuo, Jukka Tarvainen, Tanja Eloranta, Jaakko Nieminen, Matti Strahlendorff, Ainu Palmu.
Höyhentämössä la 19.9. klo 19 ja su 20.9. klo 17

5.5.2015
Akseli opiskelee Berliinissä

Akseli aloitti huhtikuussa kaksivuotiset maisteriopinnot HZT - Inter-university Centre for Dance Berlin:ssä. Koulutusohjelma M.A. in solo/ dance/ authorship perustuu opiskelijoiden omaan taiteelliseen työhön, ja se painottaa taiteellisen käytänteen, diskurssin ja dokumentaation välistä vuorovaikutusta.

massavuodon toiminta Helsingissä jatkuu opintojen rinnalla – seuraavat esitykset ovat Tuhat intensiteettiä -esityssarjan ensimmäinen ja toinen osa syyskuussa Höyhentämössä.

27.2.2015
7½ intensiteettiä palaa – esitykset maaliskuussa Höyhentämössä ja Kuopiossa

"Aittomäen filosofia näyttäytyy vahvasti ruumiiseen ankkuroituneena. Ajattelu tulee kokemukselliseksi katsojallekin." Marja Silde, Teatteri&Tanssi 4/2013 (Lue arvio.)

Vuonna 2013 innostuneet arviot saanut Akselin sooloesitys 7½ intensiteettiä palaa hetkeksi ohjelmistoon kahdella esityksellä Höyhentämössä sekä vierailulla Kuopioon. Itäisen tanssin aluekeskuksen tuottamaan vierailuun kuuluu myös Akselin vetämä työpaja Aistimuksellinen teksti.

Viimeinen mahdollisuutesi nähdä 7½ intensiteettiä!
Esitykset Höyhentämössä ti 17.3. ja ke 18.3. klo 19, Kuopiossa Sotkulla 27.3. klo 19. (Kuopion esitykseen sisältyy myös työpajan demo.)
Liput Höyhentämön esityksiin Tiketistä.

12.11.2014
Akselin ensimmäiset lyhytfilmit Vimeossa

Akselin osallistuminen Con|verge-residenssiin syys-lokakuun vaihteessa Saksassa tuotti yllättäen kolme lyhytfilmiä. Reiluun kahteen minuuttiin mahtuvat kaksi tanssifilmiä sekä seitsenminuuttinen Bodies and weathers ovat kaikki katsottavissa uudella Vimeo-kanavalla Tracing Vibrations.

8.10.2014
Kasvokojeella kaksi lisäesitystä lokakuussa

Praxes itinérantes -sarjan kolmas osa, Akselin ja Tanja Elorannan yhteistyö Kasvokoje nähdään Höyhentämössä vielä kaksi kertaa.
"Naamio ei peitä kasvoja. Se on kasvot."

Esitykset 29.10. ja 31.10. klo 19 Höyhentämössä.

22.8.2014
Kasvokoje – ensi-ilta syyskuun alussa

Akselin ja Tanja Elorannan yhteistyöjakso on nyt käynnissä! Tuleva esitys on nimeltään Kasvokoje.

Viikko on kulunut, ja projekti on siis puolivälissä. Jäljellä on kuusi harjoituspäivää, joiden aikana Tanja ja Akseli tutkivat tapaamme nähdä maailma kasvoina, sekä toisaalta vieraanvaraisuuttamme erilaista kohtaan.
Esitykset 4.9. ja 5.9. Höyhentämössä.

14.4.2014
Rondosta kaksi lisäesitystä; lue myös Riikan haastattelu

Akseli ja Riikka Theresa Innanen esittävät yhteistyönsä Rondo vielä kaksi kertaa, heti vapun jälkeen 3.5. klo 19 ja 4.5. klo 15 Höyhentämössä.

Rondo on myös aiheena Riikan haastattelussa, jonka Maria Säkö kirjoitti Skenet-verkkolehdelle. "Pohdimme Rondossa ihmisenä olemista." Tervetuloa pohtimaan kanssamme!

24.2.2014
Uusia esityksiä tulossa Praxes itinérantes -sarjassa

Praxes itinérantes -sarja jatkuu uusilla yhteistöillä. Maaliskuussa Akseli ja Riikka Theresa Innanen tutkivat rituaalinomaisuuteen ja toistoon liittyviä teemoja, esitys nähdään pe 21.3. ja la 22.3. Höyhentämössä. Kolmas osa, yhteistyö Tanja Elorannan kanssa, on vuorossa elo-syyskuun vaihteessa.

21.8.2013
Mobile Misclamer – esitys perjantaina

Perjantaina esitettävä Mobile Misclamer on raportti kohtaamisesta kahden taiteilijan, Akselin ja Miriam Wolodarskin välillä. Olemme tutkineet ja etsineet yhteisiä kiinnostuksen kohteita kymmenen päivän ajan, ja esitys summaa joitakin löydöksiämme. Teemoja ovat aistiminen ja kieli; aistiminen ajattelun ja toiminnan pohjana, väitteet ja kielelliset ilmaisut muokkaamassa suhdettamme fyysiseen läsnäoloon.

Höyhentämössä perjantaina 23.8. klo 19. Esityskieli englanti.

5.7.2013
Praxes itinérantes alkaa

Erilaisia taiteellisia ja filosofisia kohtaamisia ja yhteistöitä käsittävä Praxes itinérantes -sarja alkaa jaksolla, jossa Akseli työskentelee yhdessä San Franciscossa asuvan tassijan ja esitystaiteilijan Miriam Wolodarskin kanssa.

Miriam tulee Helsinkiin elokuussa, ja jakson päätteeksi teemme esityksen, joka esitetään Höyhentämössä perjantaina 23.8. klo 19. Tervetuloa!

7.6.2013
Ruumiiseen ankkuroitu ajattelu
– neljäs arvio 7½ intensiteetistä Teatteri&Tanssi -lehdessä

"Aittomäen filosofia näyttäytyy vahvasti ruumiiseen ankkuroituneena. Ajattelu tulee kokemukselliseksi katsojallekin."
"harjoitteiden suorittamisesta välittyy monenlaisia tuntemuksia: nautintoa, riemua, ponnistelua, väsymystä, latautuneisuutta, kurinalaisuutta, intensiivisyyttä."
kirjoittaa Marja Silde (Teatteri&Tanssi 4/2013). (Arvio ei ole saatavilla verkossa.)

14.4.2013
7½ intensiteettiä innosti kriitikoita!
Kolme arviota julkaistu.

"7½ intensiteettiä "höyhentää" esityksen atomeihinsa."
"Jotenkin tulee etäisesti mieleen Peter Greenawayn fantastiset elokuvat"
"Kokonaisuus pakenee määritelmiä, mutta jos lokerointia vaaditaan, voisi sitä kutsua fyysiseksi filosofianluennoksi",
kirjoittaa Jussi Tossavainen Helsingin Sanomissa 13.4. (Lue arvio.)

Myös kulttuurivihkoihin 7.4. kirjoittanut Kirsi Vanhamaa on esityksestä innoissaan:
"Suosittelen esitystä kaikille, jotka tuntevat, ajattelevat ja haluavat – tai kaikille, jotka haluaisivat niin tehdä." (Lue arvio.)

Skenetin (11.4.) Sara Nyberg oli esityksestä hieman hämmentyneempi: "kaikkeen ei ehditä syventyä vauhdikkaassa menossa. Huumori kulkee mukana pehmentämässä tanssijan monologia." (Lue arvio.)

Vielä viisi esitystä jäljellä: varaa paikkasi!

21.3.2013
7½ intensiteettiä ensi-ilta kahden viikon päässä!

Merkityksellisen maailmakokemuksen rakentamista käsittelevä Akselin sooloesitys saa ensi-iltansa 4.4. Höyhentämössä!
Esitys on fyysinen, filosofinen ja aistillinen tutkielma harjoittelun merkityksestä ja arvottamisen viitekehyksistä. Lue 7½ intensiteettiä -lehdistötiedote.

Esityksiä on 23.4. asti, varaa paikkasi jo nyt! Lippuvaraukset Höyhentämöstä.

14.1.2013
massavuoto on osa Höyhentämön ohjelmakonseptia 2013-2015

Entinen Teatteri Naamio ja Höyhen uudistuu, ja on nyt Höyhentämö!
Teatterilla on uusi konsepti: sen toimintaa ohjaavat neljä itsenäistä taiteellista ohjelmaa.

massavuoto on yksi vuosina 2013-2015 Höyhentämössä toimivista taiteellisista ohjelmista. Muita ohjelmia ovat Nopean toiminnan joukot, Avoimia siirtymiä ja Power of Suggestion. Lisää Höyhentämön sivuilla.

5.12.2012
7½ intensiteettiä tulossa huhtikuussa

Sooloteos 7½ intensiteettiä valmistuu 4.4.2013 Höyhentämön näyttämölle. Työryhmämme on: Akseli Aittomäki, ohjaus, koreografia, tekstit, esiintyminen; Marianne Lagus, valosuunnittelu ja videot; Matti Strahlendorff, musiikki ja äänisuunnittelu.

4.12.2012
massavuodon verkkosivut pystyssä

Tervetuloa uusille verkkosivuilleni!